THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

perempuan pemusnah

memandangkan aku ini perempuan,maka tajuk ini sgt signifikan dgn diriku..fitrah kejadian wanita dijadikan oleh Allah swt sbg penyeri dunia..pelbagai jenis lagu yg ada memuji wanita dan kejadiannya yg unik.malah,di pasaran pun berlambak bhn bacaan yg menjadikan HAWA sbg tajuk buku.menarik bukan?tanpa wanita,sunyilah dunia..setuju?sbnrnya,aku bukanlah nak highlight psl wanita dan keistimewaannya kat sini,tapi sebaliknya.maksudnya?berdasarkan pengetahuan hidup,betapa mudahnya wanita menjadi fitnah bg lelaki.malah tidak keterlaluan kalau dikatakan,kebanyakan kejadian jenayah yg berlaku berpunca dari kelemahan wanita yg tdk thn digoda lalu menggoda yg merupakan satu kurniaan Tuhan buatnya.ape yg ingin aku sampaikan sbnrnya?sblm itu,bukti yg paling jelas bhw WANITA PEMUSNAH ada terpatri di dlm surah Yusuf yg menceritakan kisah Nabi Yusuf as dan Zulaikha.dlm konteks situasi hari ini,mgkn kejadian begini tdk berlaku secara real,tetapi lbh halus.cthnya,apabila kita menjadi ahli friendster,facebook dll group yg ada di laman maya ni,maka dgn sendirinya,kita akan terdedah kpd bahaya pergaulan bebas.kita blh berkenalan dgn semua genap lapisan manusia.hanya iman yg senipis kulit bawang yg menjadi benteng pertahanan.kalau dulu,sbg manusia yg bermati-matian mengaku islam,kita jelas dgn syariat islam yg membataskan pergaulan antara lelaki dan perempuan lalu kita akan mengelak segala bentuk percampuran antara lelaki dan wanita.itu adalah satu akhlak terpuji.tetapi,apabila zaman milenium tiba,di mana dunia tiba-tiba menjadi tanpa sempadan,kita tdk blh terlepas drpdnya.lalu terjadilah apa yg akn berlaku.kita mula mendapat ramai kwn.tdk dinafikan,itu adalah bagus kerana pepatah menyebut,berkawan biar seribu,bermusuh jgn sekali.betul tak?tapi ada satu aspek yg kita terlepas pandang.mcm mane dgn perkenalan kita dgn manusia yg berlawanan kejadian dari kita?ape hukumnya di sisi Islam?pd mulanya,penulis merasakan hal ini adalah sgt janggal,tetapi apabila dunia mula mengiktiraf 'pershbtn jenis ini' maka penulis just go with the flow.penulis pernah ahli sebuah 'club' yg ada,namun apabila sambutan begitu hangat drpd kaum ADAM,penulis terus signout.niat sy menceritakan kisah ini bkn sesekali utk membangga diri,apatah lagi menyemai sifat riyak,tetapi sbg satu cth di mana wanita dan lelaki mudah sekali terdedah kpd bahaya maksiat ini.persoalannya di sini,salahkah kita berkenalan di alam siber?saya suka sekali ingin meninggalkan persoalan ini utk difikirkan kita bersama kerana saya yakin entiti yg hadir di sini bukanlah calang2 manusia sebaliknya dikurniakan akal oleh Rabbul Jalil utk berfikir menggunakan mekanisme yg ada di dlm tubuh yg mana didalamnya terdapat bermilion neuron utk memproses dan menyampaikan maklumat dan seterusnya mengawal perilaku.above all,its all about me n my God...

memandangkan aku ini perempuan,maka tajuk ini sgt signifikan dgn diriku..fitrah kejadian wanita dijadikan oleh Allah swt sbg penyeri dunia..pelbagai jenis lagu yg ada memuji wanita dan kejadiannya yg unik.malah,di pasaran pun berlambak bhn bacaan yg menjadikan HAWA sbg tajuk buku.menarik bukan?tanpa wanita,sunyilah dunia..setuju?sbnrnya,aku bukanlah nak highlight psl wanita dan keistimewaannya kat sini,tapi sebaliknya.maksudnya?berdasarkan pengetahuan hidup,betapa mudahnya wanita menjadi fitnah bg lelaki.malah tidak keterlaluan kalau dikatakan,kebanyakan kejadian jenayah yg berlaku berpunca dari kelemahan wanita yg tdk thn digoda lalu menggoda yg merupakan satu kurniaan Tuhan buatnya.ape yg ingin aku sampaikan sbnrnya?sblm itu,bukti yg paling jelas bhw WANITA PEMUSNAH ada terpatri di dlm surah Yusuf yg menceritakan kisah Nabi Yusuf as dan Zulaikha.dlm konteks situasi hari ini,mgkn kejadian begini tdk berlaku secara real,tetapi lbh halus.cthnya,apabila kita menjadi ahli friendster,facebook dll group yg ada di laman maya ni,maka dgn sendirinya,kita akan terdedah kpd bahaya pergaulan bebas.kita blh berkenalan dgn semua genap lapisan manusia.hanya iman yg senipis kulit bawang yg menjadi benteng pertahanan.kalau dulu,sbg manusia yg bermati-matian mengaku islam,kita jelas dgn syariat islam yg membataskan pergaulan antara lelaki dan perempuan lalu kita akan mengelak segala bentuk percampuran antara lelaki dan wanita.itu adalah satu akhlak terpuji.tetapi,apabila zaman milenium tiba,di mana dunia tiba-tiba menjadi tanpa sempadan,kita tdk blh terlepas drpdnya.lalu terjadilah apa yg akn berlaku.kita mula mendapat ramai kwn.tdk dinafikan,itu adalah bagus kerana pepatah menyebut,berkawan biar seribu,bermusuh jgn sekali.betul tak?tapi ada satu aspek yg kita terlepas pandang.mcm mane dgn perkenalan kita dgn manusia yg berlawanan kejadian dari kita?ape hukumnya di sisi Islam?pd mulanya,penulis merasakan hal ini adalah sgt janggal,tetapi apabila dunia mula mengiktiraf 'pershbtn jenis ini' maka penulis just go with the flow.penulis pernah ahli sebuah 'club' yg ada,namun apabila sambutan begitu hangat drpd kaum ADAM,penulis terus signout.niat sy menceritakan kisah ini bkn sesekali utk membangga diri,apatah lagi menyemai sifat riyak,tetapi sbg satu cth di mana wanita dan lelaki mudah sekali terdedah kpd bahaya maksiat ini.persoalannya di sini,salahkah kita berkenalan di alam siber?saya suka sekali ingin meninggalkan persoalan ini utk difikirkan kita bersama kerana saya yakin entiti yg hadir di sini bukanlah calang2 manusia sebaliknya dikurniakan akal oleh Rabbul Jalil utk berfikir menggunakan mekanisme yg ada di dlm tubuh yg mana didalamnya terdapat bermilion neuron utk memproses dan menyampaikan maklumat dan seterusnya mengawal perilaku.above all,its all about me n my God...


This entry was posted on 11:09 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comments: